Ondersteuning van de ontwikkeling van het stoomnetwerk in de Antwerpse haven

Klant: Fluvius
Regio: Antwerpen
Periode: 2012-2018

Onder de noemer ECLUSE ontwikkelden afvalverwerkingsbedrijven Indaver en SLECO samen met netbeheerder Fluvius het eerste grootschalige industriële stoomnetwerk in de haven van Antwerpen.

Via het netwerk van stoom- en condensaatleidingen leveren de thermische verwerkingsinstallaties van Indaver en SLECO stoom aan vijf chemiebedrijven in de Waaslandhaven. De retourleiding verwarmt bovendien de kantoren van DP World. Het warmtenetwerk vermindert de CO2-uitstoot met 100.000 ton per jaar.

antwerpse Haven

Vanaf de allereerste fase van het ECLUSE-project was Rotterdam Engineering betrokken bij het technisch ontwerp voor het stoomnetwerk.

  • Voor de ontwikkeling van het stoomnet in het Antwerpse Havengebied maakten we diverse haalbaarheidsstudies.
  • We verzorgden de gehele engineering van het netwerk, inclusief het bestek voor de aannemer.
  • Onze 3D-visualisaties van het leidingnetwerk ondersteunden bij het ontwikkelproces.
antwerpse Haven

Trots op

Het ECLUSE-warmtenetwerk transporteert oververhitte stoom op hoge druk (40 bar) en een hoge temperatuur (400°C) over een tracé met een lengte van zo’n vijf kilometer. De leidingen lopen deels ondergronds en deels bovengronds, steeds in een drukbezette industriële omgeving met uiteenlopende stakeholders. Door een zorgvuldige analyse en planning zijn voor de technische en organisatorische uitdagingen in een kort tijdsbestek alle oplossingen gevonden. We ontwikkelden bijvoorbeeld innovatieve expansieloops, waardoor er minder bochten in de leidingen nodig zijn – en de opdrachtgever kosten bespaart in de uitvoering.

Society of Engineers

Rotterdam Engineering is onderdeel van een netwerk van ingenieurs. Samen vormen wij Universal Pipeline Association

UPA Group logo
Logo Amsterdam Engineering
Grondingenieurs
DenBosch
Logo Ede Wageningen Engineering
Logo Ingenieurs op Zuid
Logo Groningen Enigineering
Logo Barcelona Engineering